Patrimoniu Imaterial

Istoria oricărui neam, fie mic sau mare, se constitue din faptele şi evenimentele ce au avut loc în viaţa poporului respectiv. Iar folclorul, etnografia şi arta sunt titanii după care se reconstituie istoria acestuia. ,,Datinile, poveştile, muzica şi poezia sunt arhivele popoarelor. Cu ele se poate oricând reconstitui trecutul întunecat”.

Specialiştii în domeniu, conducătorii artistici ai formaţiilor folclorice din Ialoveni recunosc fragilitatea formelor tradiţionale de exprimare a folclorului şi importanţa lui precum şi riscul ca acestea să fie pierdute iremediabil şi practică de mai mulţi ani studierea folclorului din localităţile lor făcând schimburi între persoane, aplecându-şi urechea la vorbele bătrânilor care au păstrat zestrea neamului – folclorul .

În acest context, Secţia Cultură Ialoveni a îndeplinit chestionarul privind starea actuală a obiceiului calendaristic „Colindatul în ceată” în comunităţile din raionul Ialoveni, pentru a contribui la înscrierea RM în Lista reprezentativă a patrimoniului imaterial UNESCO.