Muzeul „Anatol Candu” Văsieni

Muzeul raional de istorie şi etnografie ”Anatol Candu”din Văsieni  este unicul de acest fel din raionul Ialoveni şi are o istorie de cîteva decenii. lucrul asupra creării acestui edificiu cultural a fost început în anul 1979. Lansarea şi deschiderea oficială a fost în 1982, sub conducerea d-lui Candu Anatol. Muzeului i-a fost repartizată încăperea bisericii care a fost renovată. Astfel biserica a fost ani dea rîndul gazdă exponatelor, mărturiilor vii a perioadelor trecute. Apoi sediul a fost mutat în clădirea casei de cultură. Astăzi muzeul are sediu aparte, un edificiu introdus in registrul monumentelor din Raionul Ialoveni, cu o istorie de peste 150 ani.

Din ianuarie 2004  muzeul a primit statut de instituţie de rang raional si se află la balanţa şi administrarea Secţiei cultură a raionului Ialoveni în frunte cu d-na Claudia Şerşun.

În incinta muzeului sunt acumulate foarte multe obiecte ce prezintă un interes pentru istoria neamului. Colecţia cuprinde obiecte de uz casnic, instrumente, echipamente de lucru, haine care prezintă modul în care îşi duceau traiul ţăranii din zona centrală a Moldovei. În afară de obiectele de trai ale ţăranilor, se deţin şi obiecte care relatează evenimentele celui de-al doilea război mondial, fragmente de arme şi muniţie, obiecte care au aparţinut participanţilor la lupte, agende personale, unele decoraţii, s-a creat şi un panou care conţine fotografiile tuturor veteranilor de război din s. Văsieni, expoziţia de fotografie şi acte consacrată victimelor regimului comunist, al deportărilor, foametei – ”Coloana nemuritii”.

Unele din cele mai vechi exponate sunt acele găsite pe teritoriul seliştii situate la cîţiva kilometri de sat. Aceste obiecte datează cu sec II î.e.n. şi reprezintă cioburi de vase din lut lucrate manual, obiecte de uz casnic, podoabe din piatră, fragmente ale unor arme.

În colecţia muzeului se deţin şi fragmente de oseminte ale unor mamifere preistorice, DEINOTHERIUM GIGANTISSIMUS(PROAVUM)-fragment mandibula dreaptă, cu schimbul dentaţiei(6 dinţi), vîrsta circa 9,8-8,8 milioane ani, ZYGOLOPHODON TURICENSIS-fragment de mandibulă dreaptă cu primul molar, vîrsta circa 9,8-8,8milioane ani ; ELEFANT MERIDIONAL(ARCHIDISKODON MERIDIONALIS)-molar inferior drept, vîrsta circa 1,6 -1,2 milioane ani… care şi-au găsit şi ele locul printre multitudinea de exponate din acest sanctuar al vremii. Expertizarea fragmentelor a fost efectuata de Teodor Obadă, cercetătător ştiinţific (paleontolog), de la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinte al Moldovei.

Pe lîngă activitatea expoziţională permanentă în interiorul muzeului, se mai organizeză şi manifestaţii în aer liber. Colaboratorii muzeului, împreună cu Secţia raională de cultură elaborează diferite proiecte de atragere a vizitatorilor, ca să excludă posibilitatea uitării, distanţării populaţiei de cultura şi istoria  neamului nostru.   Prin aceste procedee se generează  un   proces de educare a generaţiei în creştere pe baza tezaurului etno-cultural local. Astfel fiecare individ devine parte componentă a acestui etnos sau comunitate etnică în care trăieşte. Doar cunoscînd activitatea de muncă şi creaţia neamului din care face parte, fiecare reprezentant al neamului respectiv va fi capabil să opereze compararea anumitor forme de cultură şi creaţie cu cele ale altor popoare.

Directorul actual al muzeului(în imagine): Sergiu Candu, Directorul MUZEULUI RAIONAL DE ISTORIE ȘI ETNOGRAFIE ANATOL CANDU DIN VĂSIENI, născut în anul 1981, într-o famile de profesori, absolvent al Universității Tehnice a Moldovei în anul 2002, devenind în același an directorul instituției nominalizate mai sus.

 

 

 

 

Comments are closed.